Birçoğumuz yüksek ısıya maruz kalan çoğu materyalin zarar göreceğini varsayarız. Ancak ananas kabuğu gibi bazı doğal malzemeler beklenmedik şekilde yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı olabilir. Ananas kabuğu üzerine yerleştirilen 1000 dereceye kadar ısıtılmış bir metal top ananasın zarar görmeden kalmasını sağlayan bir fenomenle karşılaşır. Bu, Leidenfrost etkisi olarak bilinen çok özel bir ısı transferi özelliğidir.

Ananas Kabuğunun Süper Malzeme Olarak Potansiyeli

Ananas Kabuğunun Şaşırtıcı Dayanıklılığı

Leidenfrost etkisi bir yüzeyin çok sıcak olması durumunda üzerine konulan sıvının anında buharlaşarak yüzey ile doğrudan temasını engelleyen bir buhar tabakası oluşturmasını ifade eder. Bu etki sıcak bir yüzeye su damlatıldığında gözlemlenebilen o minik su damlacıklarının sektiği durumda da görülür. Benzer şekilde ısıtılmış bir metal topun suya bırakılması durumunda, metal ve su arasında bir buhar kabarcığı oluşur ve doğrudan teması önler.

Ananas Kabuğu ve Leidenfrost Etkisi: Isı Transferindeki Gizli Kahraman

Aalto Üniversitesi Kimya Teknolojisi Bölümü‘nden Seppo Louhenkilpi’nin açıklamalarına göre Leidenfrost sıcaklığı olarak adlandırılan bu kritik sıcaklık noktası ısı transferini büyük ölçüde etkiler. Leidenfrost sıcaklığının üzerindeki yüzeylerde ısı transfer hızı fazla değişmezken altındaki yüzeylerde sıvıyla doğrudan temas daha soğuk yüzeylerde hızlı ısı transferine olanak tanır.

Bu bilgi ananas kabuğunun neden yüksek ısıya maruz kaldığında bile zarar görmediğini açıklıyor. İlginç bir şekilde bu özellik ananas kabuğunu sadece mutfakta değil belki de zırh yapımı gibi daha birçok alanda potansiyel bir malzeme olarak ön plana çıkarabilir. Gerçekten de ananas kabuğu doğal bir süper malzeme olarak düşünülebilir.

Kaynak:  IFL SCIENCE

Paylaş:
Yorum Yap