Günümüzde robot teknolojileri sıklıkla katı yapılarla sınırlı kalırken yeni geliştirilen bir balçık robot bu algıyı değiştiriyor. Bu robot esnekliği ve çok yönlülüğü sayesinde tıbbi alanda potansiyel olarak devrim yaratabilir.

Polivinil, boraks ve alkol içeren özel bir polimer karışımından üretilen robot viskoelastik özellikleri ile dikkat çekiyor. Bu özellikleri sayesinde baskı altında katılaşabiliyor ve bırakıldığında sıvı hâline geçebiliyor.

Robotun Tıbbi Uygulamalardaki Rolü

Neodimyum partikülleri içeren yapısıyla manyetik olarak kontrol edilebilen robot vücudun en zor ulaşılan bölgelerine kadar giderek, ilaçları doğrudan hedef noktasına teslim edebilir. Dar alanlarda manevra yapabilme kabiliyeti özellikle zorlu cerrahi müdahalelerde ve acil tıbbi durumlarda büyük önem taşır. Örneğin çocuklar tarafından yanlışlıkla yutulan zehirli maddelerin mide içerisinde sarılarak izole edilmesi ve zehirli sızıntının önlenmesi bu robotun sağlayabileceği bir avantajdır.

Robotun Kendini Onarabilme Kabiliyeti

Robot ayrıca kendini onarabilme kapasitesine sahip. Hasar gördüğünde iç yapısındaki güçlü hidrojen bağları sayesinde kendi kendine yeniden yapılandırabilir. Bilim insanları bu esnek robotun kapasitesini daha da artırarak gelecekte nasıl daha fazla hayat kurtarabileceğini keşfetmek için çalışmalarını sürdürüyor. Şimdilik bilim kurgu gibi görünse de bu balçık robotun tıp ve sağlık alanında önemli bir yere sahip olması bekleniyor. Yenilikçi bu teknoloji acil durumlar ve zorlu tıbbi müdahalelerde devrim yaratabilir.

Kaynak: NewScientist

Paylaş:
Yorum Yap


Exit mobile version