Çin’de bulunan Beihang Üniversitesi’nde görev yapan bir grup bilim insanı, insansız hava araçları alanında çığır açacak bir teknolojiye imza attı. Mingjing Qi liderliğindeki ekip Güneş enerjisinden maksimum fayda sağlayarak enerjisini hiç tüketmeyen bir drone prototipi geliştirdi. Bu drone küçük boyutlu güneş panelleri ve voltajı artırma kapasitesine sahip basit bir devre sayesinde sürekli uçuş kabiliyetine sahip.
Minik Drone’un Büyük Potansiyeli: Sadece 4 Gram Ağırlığında
Prototipin ağırlığı sadece 4 gram ve boyutları bir sinek kuşu kadar. Bu küçük boyuta rağmen droneun teknolojisi, büyük ve küçük diğer insansız hava araçlarına uyarlanabilir bir potansiyele sahip. Önümüzdeki dönemlerde bu teknolojinin daha geniş kapsamlı testlerle geliştirilmesi bekleniyor.
Artık pek çok ülke için kritik bir öneme sahip olan insansız hava araçları özellikle askeri ve keşif alanlarında vazgeçilmez hale geldi. Türkiye gibi ülkelerde de büyük ilgi gören bu araçlar Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta da önemli bir rol oynamakta. Özellikle kamikaze dronelar savaşın seyrini etkileyebilecek kapasitede.
Bu yeni gelişme insansız hava araçları teknolojisindeki potansiyeli daha da artırarak bu alandaki çalışmaların daha da ilginç hale gelmesini sağlayacak. Bilim insanları bu teknolojinin daha da geliştirilerek uzun süreli görevler için kullanılabilir hale getirilmesini hedefliyor. Böylece enerji ihtiyacı olan her yerde, özellikle güneş ışığının bol olduğu bölgelerde bu dronelar etkin bir şekilde kullanılabilecek.
1 Yorum
Bu haberi başka bir bilim sitesinde okumuştum. Güzel bir gelişme olarak görsem de, ne kadar geliştirilirse geliştirilsin bana göre dıştan itkili tüm havacılık ve uzay araçları ilkeldir. Artık anti yerçekimi teknolojisine geçme zamanı yaklaşıyor. En az elli yıllık hayalim olan anti yerçekimi sistemi üzerinde yaklaşık olarak on yıldır çalışmalar yapmaktayım ve bu projede son aşamalara gelmiş bulunmaktayım. Yakın zamanda tek motorlu en gelişmiş anti yerçekimi tasarımını deneyeceğim. Gelişmeleri bekleyiniz….