Diş fırçalamamak ağız sağlığınız üzerinde düşündüğünüzden daha büyük etkilere sahip olabilir. Ağız doğal olarak nemli ve bakteri yüklü bir ortamdır. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamadığınızda plak – ağızda yemek artıkları üzerinde yaşayan bakterilerin oluşturduğu yapışkan bir tabaka – hızla birikmeye başlar. Bu plaklar asit üretir ve bu asitler diş minesini aşındırarak çürüklere ve diğer dental problemlere neden olur.

Birkaç gün boyunca dişlerinizi fırçalamamanın etkilerini gözlemlemek bile mümkündür. Dişlerinizin üzerinde yağlı bir tabaka hissedebilirsiniz ve bu durum plakların diş yüzeyine yapışmasını kolaylaştırır. Bu durum dişlerinizi fırçalayarak önleyebileceğiniz plak birikiminin artmasına ve daha fazla dental soruna yol açar.

Uzun Süre Diş Fırçalamamanın Kötü Nefese Etkisi

Diş Fırçalamamanın Uzun Süreli Zararları ve Sonuçları

Eğer dişlerinizi bir hafta veya daha uzun süre fırçalamazsanız plak birikimi artar ve bu da kötü nefese neden olur. Tıbbi olarak halitozis olarak adlandırılan bu kötü koku biriken plak ve çürüyen yiyecek artıklarından kaynaklanır.

Bir ay veya daha uzun süre diş fırçalamama,diş eti hastalıklarına neden olabilir. Diş eti hastalıkları sürekli plak birikimi sonucu ortaya çıkar ve zamanla tartara dönüşen süper plakların oluşumuna neden olur. Tartar diş fırçalarının dişler arasını temizlemesini güçleştirir ve diş etlerinin iltihaplanmasına yol açar.

Diş fırçalamamanın uzun süreli etkileri yalnızca ağız sağlığı ile sınırlı kalmaz. Ağız sağlığının bozulması genel sağlığınızı da etkileyebilir. Örneğin ağız sağlığı problemleri kalp hastalıkları ve diyabet gibi daha ciddi sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Bu nedenle düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazanmak hem ağız sağlığınızı hem de genel sağlığınızı korumak için önemlidir.

Kaynak:  Healthline

Paylaş:
Yorum Yap