Bilim insanları Y kromozomunun memelilerde cinsiyet belirleyici bir rol oynadığını uzun zamandır biliyor. Ancak son yapılan araştırmalar bu kromozomun zamanla bozulduğunu ve birkaç milyon yıl içerisinde tamamen yok olabileceğini gösteriyor. Bu durum eğer yeni bir cinsiyet genetiği evrimi gerçekleşmezse insan türünün varlığını tehdit edebilir. Araştırma Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı ve Japonya’daki dikenli fareler üzerinde yapılan incelemeleri içeriyor. Bu fareler Y kromozomunu kaybettikten sonra nasıl hayatta kaldıklarına dair önemli bilgiler sunuyor.

Yeni İnsan Türleri Ortaya Çıkabilir

Araştırmacılar dikenli farelerin Y kromozomundaki çoğu genin diğer kromozomlara taşındığını ve böylece yeni bir genetik düzenleme yoluyla erkek cinsiyet belirleyici işlevin sürdürüldüğünü belirlediler. Özellikle SOX9 geninin bu süreçte önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Gelecekte Y kromozomunun tamamen yok olması durumunda yeni bir cinsiyet belirleyici genin evrimleşmesi insan türünün devamını sağlayabilir. Ancak bu sürecin getireceği riskler ve farklı bölgelerde farklı genetik sistemlerin gelişebilmesi yeni insan türlerinin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Bilim insanları gelecek 11 milyon yıl içinde Dünya’da farklı insan türlerini görebileceğimizi ya da belki de hiç insan türü bulamayacağımızı öngörüyorlar.

Paylaş:
Yorum Yap


Exit mobile version