Güney Kore’nin prestijli projesi KSTAR füzyon reaktöründe, dikkate değer bir başarıya imza atıldı. Bu başarı, reaktörün gezegenimizdeki en güçlü füzyon reaktörlerinden biri olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Son gerçekleştirilen deneylerde, KSTAR’ın 100 milyon derecelik sıcaklığı tam 48 saniye süreyle sürdürebildiği belirtildi. Bu süre zarfında, reaktör 102 saniye boyunca sıcak plazmayı muhafaza etmeyi başardı. Bu başarı, bir füzyon reaktörünün ilk kez bu kadar yüksek bir sıcaklığı bu kadar uzun bir süre boyunca koruması anlamına geliyor. Bu noktada eklemekte fayda var; 100 milyon derece sıcaklık, Güneş’in çekirdek sıcaklığının tam 7 katıdır.
Nihai hedef, füzyon reaktörünün 300 saniye boyunca plazmayı yakabilmesini sağlamak
Güney Koreli bilim adamları, daha önce de 100 milyon dereceye ulaşmayı başarmışlardı. Ancak 2018 yılında bu sıcaklık sadece 1,5 saniye, 2019’da 8 saniye ve 2020’de 20 saniye boyunca korunabilmişti. 2021’de ise bu süre 30 saniyeye çıktı. Son çalışmada ise bu sürelerin tümü aşıldı. Ancak bilim adamları için bu bile yeterli değil, çünkü nihai hedef 300 saniye süreyle plazmayı yakabilmek.
KSTAR Araştırma Direktörü Dr. Si-Woo Yoon, çalışmaların kararlı bir şekilde devam edeceğini belirtti. Dr. Yoon, gelecek aşamada reaktörün performansını yükseltmeyi hedeflediklerini ve bu süreçte yüksek performanslı plazma işlemleri için gereken temel teknolojileri korumayı sürdüreceklerini ifade etti.