Soğuk algınlığı, her birimizin hayatının bir döneminde defalarca karşılaştığı bir sağlık problemidir ve genellikle 10-12 gün süren semptomlarla mücadele etmek zorunda kalırız. Peki bu rahatsızlık neden bu kadar uzun sürer? Ortalama bir yetişkin hayatı boyunca 150’den fazla soğuk algınlığı geçirir. Ancak soğuk algınlığının tedavisi için net bir çözüm hâlâ mevcut değil.

Soğuk Algınlığının Sebepleri ve Virüs Çeşitliliği

Soğuk Algınlığı Neden Uzun Sürer? Bilim Açıklıyor

Soğuk algınlığına en az 8 farklı virüs ailesi sebep olabilir ve bunların her biri kendi içinde çeşitli alt türlere sahiptir. Bu durum hastalığın tedavisini zorlaştıran en önemli faktörlerden biridir. Örneğin, rinovirüsler soğuk algınlığının %30 ila %50’sinden sorumludur ve eğer rinovirüs enfeksiyonları tamamen yok edilebilseydi soğuk algınlığına karşı önemli bir kazanım elde edilmiş olacaktı.

Soğuk Algınlığı Virüslerinin Vücuda Girişi ve Mücadele Yöntemleri

Soğuk Algınlığı Neden Uzun Sürer? Bilim Açıklıyor

Soğuk algınlığı virüsleri çoğunlukla solunum yoluyla vücuda girer ve semptomların çoğu bağışıklık sistemimizin virüsle mücadele mekanizmasının bir sonucudur. Ancak virüslerle savaşmanın iki ana yolu olan aşılar ve antiviral ilaçlar, bu virüslerin çeşitliliği ve mutasyon kabiliyeti nedeniyle yeterince etkili olamamaktadır. Özellikle rinovirüs için geliştirilen ilk aşılar başarısız oldu çünkü virüsün çok sayıda alt türü olduğu bilinmiyordu.

Antiviral İlaçların Etkinliği ve Zorlukları

Soğuk Algınlığı Neden Uzun Sürer? Bilim Açıklıyor

Antiviral ilaçlar ise virüslerin hücreleri ele geçirme şeklini hedef alır ancak virüslerin ilaçlara ulaşamayacak yerlerde mutasyona uğraması bu tedavi yöntemini de zorlaştırır. Sonuç olarak soğuk algınlığı için şu anda hızlı ve kesin etkili bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu yüzden soğuk algınlığının tedavisi zaman almakta ve sabır gerektirmektedir.

Kaynak:  TED-Ed

Paylaş:
Yorum Yap