Dublin, İrlanda’da bulunan Trinity College‘deki bilim insanlarının yürüttüğü bir çalışma, bazı bireylerin saniyede daha fazla yeni görsel algılama yeteneğine sahip olduğunu gösterdi. Bu, yaygın bir yanılgı olan “İnsan gözü zaten 60 FPS’den fazlasını görmüyor” iddiasının aksine, insan gözünün daha yüksek FPS’e ulaşabileceğini tekrar doğruladı.

Çalışmada, yaşları 18 ile 35 arasında değişen toplam 88 kişi yer aldı. Görsel sinyallerin ayrıştırılmasını sağlayan “görsel temporal çözünürlük” adlı beyin bölgesinin aktivitesini ölçmek için CFF (Kritik Titreşim Kaynaşma Eşiği) teknolojisi kullanıldı. Bu teknoloji sayesinde, katılımcılar aslında hızlı bir şekilde yanıp sönen bir ışığa bakıyorlar, ancak bu süreç o kadar hızlı gerçekleşiyor ki, ışık sürekli yanıyormuş gibi görünüyor.

60 FPS miti yıkıldı

60 FPS Mitini Yıkan Araştırma: İnsan Gözü Daha Fazlasını Algılayabilir

Katılımcıların bir kısmı, ışığın hiç yanıp sönmediğini düşünürken, bazıları 35’ten fazla yenileme algıladı. Diğer bazı katılımcılar ise ışığın FPS değerini 60’ın üzerine çıkardı. Bu sonuçlar, insan gözünün 60 FPS’ten daha fazlasını algılayabildiğini ve bazı bireylerin daha yüksek ekran yenileme hızlarına ve daha yüksek FPS’e daha duyarlı olduğunu gösterdi.

Araştırmada dikkat çeken bir diğer unsur ise, kadınlar ve erkekler arasındaki farkın ihmal edilebilir düzeyde olmasıydı. Araştırmacılar, bu konuda bir cinsiyetin diğerinden üstün olmadığını belirtti.

Günümüzdeki oyuncu bilgisayarları, konsollar ve oyuncu ekipmanları zaten 120 FPS’i aşabiliyor. Oyuncu monitörlerinde ekran yenileme hızları 540Hz’e kadar çıkabiliyor. Bu cihazlara olan talep, bir yandan da araştırmacıların bulgularını destekliyor.

Paylaş:
Yorum Yap