Otizmli bireylerin dünyayı algılama biçimleri, geniş bir yelpazede değişkenlik gösterir. Çünkü her otizmli bireyin semptomları ve özellikleri birbirinden farklıdır. Ancak, bu çeşitliliğe rağmen, otizmli bireylerin algılama biçimlerinde bazı ortak özellikler bulunmaktadır.

Otizm nedir?

Dünya Otizmli Bireylerin Gözünden Nasıl Görünüyor?

Otizm spektrum bozukluğu, genellikle çocukluk döneminde başlar ve yaşam boyu sürer. Sosyal etkileşimde zorluklar, tekrarlayıcı davranışlar ve sınırlı ilgi alanları bu durumun karakteristik özellikleridir. Otizmin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin karmaşık bir etkileşiminin rol oynadığı düşünülür. Otizmli bireyler, dünyayı karışık bir yüzler, yerler ve olaylar yığını olarak algıladıkları için, sosyal etkileşim ve iletişimde zorluk yaşarlar.

Otizmli bireyler dünyayı nasıl algılıyor?

Dünya Otizmli Bireylerin Gözünden Nasıl Görünüyor?
Soldaki görüntü otizmli, sağdaki görüntü nörotipik katılımcıya ait.

Neuron” dergisinde yayımlanan bir araştırmada, otizm spektrum bozukluğu olan ve olmayan 39 kişinin, 700 farklı görüntüyü incelediği bir deney yürütüldü. Görüntülerdeki kırmızımsı noktalar, katılımcıların bakışlarının en çok hangi noktalara odaklandığını gösteriyordu. Otizmli katılımcılar, genellikle yüzlerden çok görüntülerin desenlerine odaklanıyordu.

Bu çalışmada, otizmli bireylerin, nörotipik bireylerin aksine hareket eden nesneleri takip etmediği de gözlemlendi. Nörotipik katılımcılar ise bir topun uçuşu gibi hareketli nesneleri takip ediyordu.

Dünya Otizmli Bireylerin Gözünden Nasıl Görünüyor?

Bu çalışmalar otizmli bireylerin dünyayı algılama biçimine dair daha önce yapılan araştırmaları doğruladı. Araştırmalar, otizmlilerin yüzlerden ziyade, görüntülerin genel desenlerine ve merkezine daha fazla ilgi gösterdiğini ortaya koydu.

Aşağıdaki temsili video, otizmli bireylerin dünyayı nasıl algıladıklarına dair daha fazla bilgi vermektedir:

Paylaş:
Yorum Yap