Su hayatımızın olmazsa olmazı ancak her şeyin fazlası zarar. Su zehirlenmesi aşırı su tüketimi sonucu ortaya çıkan ve tıp dilinde ‘hiponatremi‘ olarak bilinen ciddi bir sağlık sorunudur. Bu durum vücutta aşırı su birikmesiyle kandaki sodyum seviyesinin düşmesine neden olarak hücrelerin ve özellikle beyin hücrelerinin şişmesine sebep olur. Sonuçları ise bazen ölümcül olabilmektedir.

Su Zehirlenmesi (Hiponatremi) Nedir?

Sodyum, vücudumuzun sıvı dengesini düzenleyen temel elektrolitlerden biridir. Normal koşullarda vücut, su ve sodyum dengesini kendiliğinden sağlar. Ancak aşırı su tüketimi bu dengenin bozulmasına yol açar. Özellikle yoğun fiziksel aktivite sırasında vücut kısa sürede çok miktarda suyu işleyemez ve hiponatremi meydana gelir. Sporcular, askerler ve maraton koşucuları bu durum için yüksek risk taşıyan gruplardır.

Polidipsi ve Su Zehirlenmesi Riski

Aşırı Su Tüketimi Zehirlenmenize Sebep Olabilir

Psikolojik sorunları olan bireylerde de görülebilen polidipsi sürekli su içme isteği olarak tanımlanır ve bu durum da su zehirlenmesine yol açabilir. Su zehirlenmesinin belirtileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, zihin bulanıklığı ve şişkinlik yer alır. İleri durumlarda bilinç kaybı, nöbetler ve hatta koma görülebilir.

Günlük Su Tüketimi ve Öneriler

Günlük su tüketimi kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte yetişkinler için genel tavsiye günde yaklaşık 2-3 litre arasındadır. Özellikle sıcak havalarda veya spor yaparken su ihtiyacı artabilir; ancak vücudun susuzluk sinyallerini gözlemleyerek su tüketimini bu sinyallere göre ayarlamak önemlidir.

Su zehirlenmesi nadir bir durum olsa da bilinçli ve dengeli su tüketimi hayati önem taşır. Vücudun ihtiyacından fazla su alımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden su tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır.

Kaynak:  National Library of Medicine, Healthline , WebMd

Paylaş:
Yorum Yap